Тарифний майдан

17.01.2021 13:13 ПОЛІТИКА

Звичайно, що народ не любить, коли піднімаються на щось ціни або тарифи. А особливо, коли це тарифи на енергоресурси, бо у нас ще багато людей пам’ятають, що тепло і вода при СРСР були майже безкоштовними.

За нової доби України дедалі важче було звикати до підняття цін на газ, електрику та воду. Але ці ціни піднімалися постійно. Особливо, коли всі енергоресурси перейшли у приватні руки олігархів. Жодна влада не могла дати раду з олігархами, бо у нашій країні саме олігархи ставлять цю владу. Вибори виграють ті, хто має вихід у телевізійні ефіри, а всі телеканали належать тим-таки олігархам.

Це замкнене коло. І виходу майже немає. Потрібна сила волі.

Але крім олігархів ціни на газ та електрику нам диктує Міжнародний валютний фонд. Україна у фінансовій ямі і без кредитів МВФ нам не вижити. Але МВФ поставив ультиматум. Умова така: хочете кредити — піднімайте ціни на комунальні послуги та тарифи на газ та електрику.

Наша слабка влада не може цьому перечити. І тут пригадується прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Той, коли прийшов до влади, насамперед вирішив віддати всі борги за кредитами МВФ і назавжди забути про залежність від цієї фінансової структури. А потім запросив до себе тих-таки енергетичних олігархів і поставив умову — знизити ціни на енергоресурси. Ці відмовилися. І після того більшість енергетичних компаній перейшла у власність держави. Тарифи відразу ж знижували.

У нас таке важко уявити. Але виходити з ситуації якось потрібно. Адже люди вийшли по всій країні на так званий тарифний Майдан, вимагаючи зменшити тарифи. При цьому в багатьох випадках за організаторами тарифного Майдану стоять деякі політичні сили. У першу чергу, це Медведчук і його ОПЗЖ. Є тут і сліди Порошенка.

Президент та уряд розуміють, що справи кепські, тому знайшли схему, як можна понизити тарифи і пообіцяли, що ціни на газ та електрику впадуть на 30 %.

Міністерство енергетики запропонувало з 1 лютого обмежити ціну на газ для «вразливих» споживачів на рівні «хаб мінус» з додаванням визначеної граничної націнки постачальників з фіксацією на рік. Про це зазначив Міністр енергетики Юрій Вітренко.

Міністр додав, що постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. При цьому споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника. Якщо вони не є «вразливими» споживачами, то зможуть обрати і контракти з нефіксованою на рік ціною, а будь-які інші.

Звичайно, що це невеликий вихід, але таки вихід. Однак, якщо в країні підніметься хвиля невдоволення, то зупинити її вже буде неможливо. І навіть обіцяне владою зменшення тарифів уже не зупинить протестувальників. Це видно і по Закарпаттю, де мешканці міст та сіл перекривають дороги і пікетують органи влади.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат