Як подолати бідність в Україні

17.11.2018 15:39 ПОЛІТИКА

Нинішні зарплати в нашій країні — це неповага до людей праці. Україна зараз — на жаль, найбідніша країна в Європі. На кожного українця за 2018 рік буде створено валового внутрішнього продукту на суму всього 2 964 долара. Так підрахував МВФ. У той же час в цілому по Європі цей показник багатства націй вдесятеро вищий.

Навіть у країнах Східної Європи в розрахунку на кожного жителя буде вироблено ВВП на 10,9 тис. доларів. Зокрема, в Румунії — на 12,2 тис. доларів, у Польщі — на 14,5 тис., в Угорщині — на 16 тис., а в Словаччині — на 19,6 тис. доларів. Уже і молдавани стали жити заможніше українців — кожному жителю цієї країни в 2018 році перепаде ВВП на суму понад 3,2 тис. доларів. Серед 193 країн світу Україна по ВВП на душу населення в 2018 році займає 133 позицію. До кінця нинішнього року українці стануть такими ж бідними, як громадяни Гондурасу, Лаосу або Конго. Вельми показовим є той факт, що вже зараз мешканці Північної Африки в цілому є багатшими за наших співвітчизників.

Найсумніше те, що на найближчі роки навіть зарубіжні експерти та міжнародні кредитори України не прогнозують кардинального поліпшення добробуту жителів нашої країни. Без перезавантаження державної машини в Україні та реалізації нової економічної політики досягти істотного зростання добробуту наших громадян неможливо, — вважають у партії «Основа».

Забезпечити це може тільки дотримання економічної доктрини «Україна 2030» та програмою «Принципи поваги» партії «Основа».

Люди праці в Україні повинні гідно заробляти і жити. Цільовий показник середньої зарплати — 20 тисяч гривень. Це дозволить повернути в країну сотні тисяч наших громадян, які працюють зараз за кордоном.

Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів у країнах Східної Європи. Зараз середні зарплати в Польщі, Словаччині та Угорщини складають 660—750 євро на місяць. Тому в Україні люди праці повинні заробляти щомісяця хоча би по 20 тис. грн., що і є гривневим еквівалентом зарплат у згаданих країнах. Наприклад, як це вже вдалося здійснити на харківському ПрАТ «ФЕД», де середня зарплата нині складає 21 тис. грн. Довгостроковий орієнтир — рівень зарплат у країнах із розвиненою економікою, який втричі вищий за східноєвропейські зарплатні індикатори.

«Економічний потенціал України дозволяє досягти рівня середньої зарплати до 1 000—1 200 доларів, а пенсій — 450—500 доларів», — заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута, представляючи Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030» в Європейському парламенті в жовтні 2018 року в Брюсселі.

Нинішні зарплати в Україні, на жаль, понад удвічі нижчі рівня, що визначається програмою «Принципи поваги», розробленої партією «Основа». За вересень 2018 року середня номінальна зарплата по країні, згідно з офіційною статистикою, становила всього 9 042 грн. В останні місяці зростання зарплат у країні практично зупинилося. З травня по вересень середня зарплата перебуває в діапазоні 8 725—9 170 грн. Майже в половині регіонів країни зарплати цієї осені не дотягли до рівня серпня. У деяких галузях узагалі намітилася тенденція до зниження номінальних зарплат, зокрема — на транспорті, в сфері нерухомості та ін.

За рівнем середньої зарплати в доларовому еквіваленті Україна зараз змогла вийти лише на рівень своїх показників за 2011 рік. Рекордні доходи громадян 2008 року і початку 2014 року продовжують залишатися недосяжними, вони, як і раніше, перевищують нинішні так звані «досягнення» приблизно на 30 %.

Мінімальна зарплата в Україні повинна відповідати двом фактичним розмірам прожиткового мінімуму, що визначається урядом. Тому що на один такий мінімум прожити неможливо.

Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян, визначений Мінсоцполітики в цінах вересня 2018 року, становить усього 4 186 грн. (із урахуванням обов’язкових платежів). За поточним курсом валют «міністерський» мінімум відповідає приблизно лише 130 євро, що, на жаль, вдвічі — вчетверо менше мінімальних зарплат у країнах Східної Європи. Адже «найскромніша» мінімалка в Євросоюзі на початок 2018 року в Болгарії, до прикладу, складала 261 євро (брутто). А в дев’яти інших країнах східного «крила» ЄС мінімальна зарплата коливалася в діапазоні 400—500 євро, повідомляє Євростат (у Литві й Румунії — 400—408 євро, в Латвії, Угорщині та Хорватії — 430—462, в Чехії і Словаччині — 478 —480, в Естонії і Польщі — 500—503).

Рівень мінімальних зарплат у державах, розташованих на півночі й заході ЄС, протягом найближчих років, на жаль, може служити лише дороговказом для економіки України — там мінімалка вже перевищує 1400 євро.

Мінімальна зарплата в Україні повинна бути не менше її нижнього порога в небагатих країнах Східної Європи. Згідно з програмою «Принципи поваги» партії «Основа», в перерахунку на європейську валюту мінімальна зарплата людям праці в Україні приблизно дорівнює 260 євро, що вже відповідає мінімальній зарплаті в Болгарії.

«Замість нинішніх мінімалок люди повинні отримувати по 20—30 тис. грн.», — заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута у ході робочого візиту до Чернігова у вересні 2018 року.

Домогтися підвищення зарплат в Україні можна в порівняно короткі терміни. Наприклад, у країнах Східної Європи мінімальна зарплата за останні 10 років зросла в 1,5—3 рази. При цьому середньорічний приріст протягом 2008—2018 рр. становив від 4 % у Чехії і Польщі до 9—12 % у Болгарії і Румунії.

Партія «Основа» виступає також за зниження податкового навантаження на працю з 41,5 % до 25 %. У партії впевнені, що такий крок призведе до зростання заробітних плат у країні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат