Аншлаг у Закарпатгазі!

Евеліна Гурницька 16.05.2015 08:14 СОЦІО

Закарпатці хочуть майданити через ціни за газ у своїх квитанціях.

У області триває газовий ажіотаж. Цього тижня населення отримало квитанції за газ за квітень 2015 року за ціною сім гривень вісімнадцять копійок замість три гривні шістдесят копійок за куб. Населення заполонило Закарпатгаз, вимагає перерахунків, градус емоцій зашкалює. Люди кажуть, що платитимуть за старою ціною, а також обіцяють влаштувати Тарифний майдан.

Ужгородка Наталія, яка також одержала квитанцію з кругленькою сумою, розповідає редакції, що додзвонитися у ПАТ «Закарпатгаз» не може. Вочевидь, йти і щось з’ясовувати до Закарпатгазу нема сенсу, адже зараз там натовпи людей. Прес-секретар регіональної газової компанії Юрій Ломакін каже, що телефони від дзвінків просто розриваються, тому і не дивно, що вийти на зв’язок наразі доволі складно. Інша наша читачка   пані Люба таки сконтактувалася з Закарпатгазом, де їй пояснили, що вона може платити згідно з показником свого лічильника і за ціною 3,6 грн. за куб, оскільки опалювальний прилад, встановлений у її квартирі, зареєстрований у газовому господарстві. Крім того, їй наголосили, що куб вартуватиме 7,18 гривні у тому разі, якщо жінка перевищуватиме 200 кубометрів. За квітень вона вже розрахувалася за ціною 3,6 грн. за куб. Наталя також говорить, що платитиме за такою ж вартістю.

«У березні, згідно з лічильником, я використала 25 кубів, ціна вийшла — 50 гривень.   У квітні у мене не знімали показники лічильника, станом на 10 травня я використала 47 кубів. У квитанції за квітень фактично нізвідки дописали 25 кубів, тобто виходить 72 куби, і за ціною 7,18 гривні. І тепер нараховано 517 гривень замість належних 170», — обурюється Наталія.  

Самовільні лічильники

Цього тижня всі місцеві канали знімали сюжети у Закарпатгазі.

У газовому господарстві, як показано по телебаченню, пояснили, що рахунок за спожитий газ може різнитися у ціні. Причина — відсутність газового лічильника. Згідно з постановою Кабміну, у разі відсутності лічильника, розмір плати за послуги газопостачання становить 7 гривень 18 копійок незалежно від кількості спожитого газу.

Крім того акцентується, що така плата стосується і тих, у кого лічильник встановлено самовільно. У Наталії і Люби газові прилади встановлені за всіма нормами і правилами.

21 канал узагалі вів зйомку з самої гущі аншлагу у Закарпатгазі, там люди влаштували справжні розбірки. Вони вимагали перерахунків — градус емоцій зашкалював.

«У газовому господарстві пояснюють, що дані у рахунках можна уточнити і перевірити, порівнявши показники свого лічильника, і повторно звернувшись до Закарпатгазу», — повідомляє журналістка каналу.

Закарпатгаз загалом радить не нервувати.

«Якщо споживач отримав рахунок, у якому є кардинальні відмінності від того, що у нього є за фактом споживання, тоді рахунок він наразі не оплачує, він у праві заповнити свою квитанцію», — зазначила   Вікторія Томинець, радник голови правління ПАТ «Закарпатгаз».  

Для кого пільгова ціна

Тут також цікавий момент, коли шукаєш тарифи на сайті регіональної газової компанії Закарпатгаз. Заходимо у рубрику «Наші послуги», далі — у підрубрику «Вартість природного газу», тиснемо на «Споживання на побутові потреби». Відтак вводимо параметри: тарифи за «1 квітня—5 травня 2015 року», «лічильник встановлений». З’являється така інформація: приготування їжі та (чи) підігрів води, за куб. м — 7.1880; за наявності індивідуального опалення на обсяг споживання до 200 куб. м на міс., за куб. м —   3.6000; за наявності індивідуального опалення на обсяг споживання понад 200 куб. м на міс., за куб. м —7.1880. Тут також міститься примітка: «Ціни затверджено Постановою НКРЕКП від 3.03.2015 р. № 583. Пільгова ціна (на обсяг до 200 куб. м на міс.) застосовується у жовтні—квітні для споживачів, які використовують газ тільки на індивідуальне опалення чи комплексно: на індивідуальне опалення та інші побутові потреби. При цьому опалювальний прилад споживача має бути зареєстрований в газовому господарстві». І тут ключове слово «квітень».

Закарпатців скликають майданити

Водночас у соціальній мережі Facebook шириться заклик влаштувати Тарифний майдан, закарпатські користувачі мережі це підтримують і активно діляться цією інформацією.

«Хочемо вам нагадати, що в країні війна, що зарплати людям не піднімають, ціни, не залежно від курсу валюти — не опускають, волонтери і просто хороші люди дають останні гроші на утримання армії і допомогу переселенцям, в країні маса безробітних!, — сказано у тексті активістів. — От як це по-вашому — поставити на коліна тих, хто ледь стоїть на ногах, останній зашморг на шиї тих, хто ще карабкався, швидке звільнення від пенсіонерів, бо вони просто не потягнуть прожити на свої кошти?!!??   Ви вирішили кинути народу подачку у вигляді субсидій, які нереально заповнити навіть на початковому етапі, не говорячи про те, щоб їх отримати... А що далі? Ви розраховуєте що після стількох випробувань люди проковтнуть цю наживку і будуть мовчати?! В Ужгороді 25 травня буде Тарифний майдан і повірте, люди прийдуть, а такі майдани вам уже відомо в що переростають...».

Офіційні роз’яснення

Редакція «РІО» отримала офіційні роз’яснення від газового господарства, відтак подаємо текст повідомлення.

З 1 квітня 2015 р., згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг від 3.03.2015 р № 583, для побутових споживачів встановлено нові ціни на природний газ.

Згідно з цією Постановою, для побутових споживачів вводиться єдина ціна природного газу — 7,188 грн. за 1 куб. м.

Відповідно до цієї ж Постанови, встановлено також пільгову ціна на газ у розмірі 3,6 грн. за 1 куб. м. Але застосування пільгової ціни обмежено трьома умовами:

1. Вона застосовується тільки для тих побутових споживачів, які використовують газ для обігріву житла або комплексно — для приготування їжі, підігріву води та опалення.

2. Пільгова ціна на газ буде діяти тільки в період, який в Нацкомісії вважають чинним — з 1 жовтня по 30 квітня включно.

3. Пільгова ціна застосовується тільки при розрахунках за газ, спожитий у розмірі до 200 куб. м на місяць. Для обсягу газу, який перевищує зазначений ліміт, діє базова ціна 7188 грн. за 1 тис куб. м.

Підприємство впродовж ос­танніх років проводило роз’яс­нювальну роботу зі споживачами, які самовільно встановили газові прилади. Починаючи з 2009 року, у ЗМІ Закарпатської області працівники Товариства під час проведення планового технічного обслуговування наголошували, що використовувати прилади, які в більшості випадків встановлені з порушенням Правил безпеки систем газопостачання, не можливо. Прилади, які були встановлені з порушеннями норм і правил, відповідно до Законодавства, пломбувалися, постачання газу на них припинялося. І це не є примхою ПАТ «Закарпатгаз».

Частина людей, яка до цього питання поставилася відповідально, отримала рахунки за квітень із застосуванням пільгової ціни — 3,6 грн. за куб. м.

Як уникнути розбіжності у розрахунках

Щодо невідповідності показників газу в квитанціях та фактичного показника на лічильниках споживачів, прес-служба підкреслює, що розрахунки за надані послуги з газопостачання споживачі можуть проводити   за розрахунковими книжками та за платіжними документами, які виписуються газопостачальним підприємством.

З початку 2015 року ПАТ «Закарпатгаз» запропонував споживачам рахунки замість абонентських книжок, як це прийнято в європейських країнах. У них вказаний об’єм споживання газу і його вартість. Клієнтові вже не треба вручну заповнювати книжку і рахувати скільки заплатити.

Зняття показників лічильників газу має проводити споживач щомісяця станом на 1-ше число місяця, що настає за розрахунковим.

«Але не всі наші споживачі можуть вчасно подати відомості щодо показників лічильників газу. Тому ПАТ «Закарпатгаз» спростило цю процедуру. Передусім нові квитанції є простішими для розуміння і зручнішими для споживачів, адже позбавляють клопоту щомісяця передавати показники лічильників по телефону. Тепер споживач може обирати: здійснити оплату згідно з розрахункової книжки, де вказує початковий і кінцевий показники, об’єм газу спожитого за місяць, вартість оплати або оплатити згідно з рахунком, виставленого ПАТ «Закарпатгаз», — сказано у прес-релізі.

Звичайно, у багатьох спожи­вачів через відсутність конт­роль­них показаників нарахування може не збігатися з реальними цифрами, як у більшу, так і в меншу сторону. Але як тільки облгаз отримає від споживача реальні куби, показники одразу відкоригуються і відповідно проведеться перерахунок. Переплата, яка може утворитися, залишається на особовому рахунку споживача виключно в грошовому еквіваленті й зараховується в рахунок майбутніх платежів. До речі, у квитанції передбачено відповідне віконце, в яке споживач може вказати фактичний показник, дату його зняття та підтвердити це своїм підписом. За таких умов розбіжність буде мінімальна.

***

Як закарпатцям за­ощаджувати тепло і газ

Питаня економії виходить на перший план після зростання тарифів на ЖКП. Заощаджувати можна і потрібно. Ось кілька порад для корисної економії:

1. Термостатичний вентиль на радіатор дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті.

2. Розмір опалювального приладу повинен відповідати розміру приміщення, що опалюється, і його слід вимикати, якщо нікого немає вдома.

3. Опалювальні прилади та радіатори будуть ефективнішими, якщо їх не затуляти меблями, шторами, одягом чи декоративними панелями.

4. Система «тепла підлога» — спосіб підвести тепло саме туди, де воно найбільше потрібно.

5. Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти систему. Варто усунути повітряні «пробки», відремонтувати місця можливого протікання, звертаючи особливу увагу на місця з’єднань частин системи.

6. Газову колонку або бойлер, які відпрацювали 15—20 років, варто замінити, бо з часом ці пристрої втрачають ефективність.

7. Більша частина тепла з будинку втрачається такими шляхами: через двері та вікна, підлогу, дах, зовнішні стіни та систему вентиляції.

8. Найбільш доступний варіант, який може обрати кожен — ущільнити, замінити двері та вікна або утеплити вікна поролоновими смужками, підтягнути дверні петлі та додатково оббити самі двері.

9. Вікна з подвійним або потрійним заскленням (одно- або двокамерні склопакети) у кілька разів зменшують втрати тепла.

10. Необхідно підвищити теплоізоляцію вхідних дверей, звертаючи увагу на бічні стики між дверима і стіною.

11. Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів.

12. Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.

13. Модернізація системи вентиляції, а саме рекуперація тепла (повернення частини тепла від енергії з повітря, яке викидається у атмосферу), — це реальний та надзвичайно ефективний спосіб економії.

14. Зменшення втрат тепла шляхом утеплення.

Утеплення огороджувальних конструкцій. Огороджувальні конструкції — це стіни, фундаменти, стелі верхніх поверхів, підлоги перших поверхів. Використовуйте для їхнього утеплення такі матеріали, як пінополістирол, екструзійний пінополістирол, мінераловатні плити, базальтові плити, енергозберігаючі фарби. При утепленні слід правильно визначити товщину утеплювача, оскільки наслідком невірно вибраної його товщини будуть марно витрачені кошти.

Утеплення конструкцій, які відчиняються. Це вікна, кватирки, двері, балкони. Встановлюйте двокамерні склопакети у вікна та на балконах. Коли будете замінювати вхідні двері, підганяйте їх за розміром та утеплюйте усі стики.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


19.05.2015 14:16 Людмила

Особенно   скрывают   какое   теплосбережение   стало   целого   дома   и   квартиры   в   отдельности   каждая, так-как нижняя и   верхняя   квартира греет   другие   квартиры и   потребляет   газа   больше. И дома не соответствую   поквартирному отоплению.


19.05.2015 14:02 Людмила

Умалчивают самый главный вопрос и не дают документ- Заключение специалистов   о возможности перевода   многоэтажки   на автономное поквартир.отопление и о энергосбережении.


19.05.2015 11:53 Людмила

Мне в 2007 отказали в техдокументации из-за диаметра   уличной   трубы,Соседу не отказали. Сейчас   украли   у   меня   деньги
поставив   тариф 7,18. Предприятие   дявола.


18.05.2015 12:50 Читатель

Сами установили,   сами теперь наказуют за это.


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат