Аналітика: Стрільба каральними санкціями по Росії, або Чого чекати від пораненого Путіна

admin 31.07.2014 14:01 ПОДІЇ

Західні газети знов присвячують редакційні статті того, як змінюються відносини з Росією після введення економічних санкцій США і ЄС.


"Захід відкинув путінську Росію на канати" - стверджує в заголовку El Mundo. "Захід вирішив покарати Путіна, безпосередньо втопивши російську економіку. Крок ризикований, але справедливий", - пише газета. "Не може залишатися безкарним той, хто фінансує війну з тилу і намагається завуалювати брехливими вивертами злочини, що здійснюються за його згодою", - підсумовує видання.

Стаття в The Times називається "Нова лінія фронту". "Сильна сторона Путіна - в його умінні дивувати. Російська армія перетинає кордони, порушуючи міжнародне право; її спецназ скидає уряд і діє хитрістю проти сусідів", - пише видання.

Путінські методи ведення війни оголили недопрацювання НАТО. Газета радить Альянсу "адаптуватися до загрози з боку країни, у якої є 430 млрд фунтів на модернізацію своїх систем оборони в найближчі 10 років". Європейські країни-члени НАТО повинні довести свої оборонні бюджети до рівня британського й американського і спільно створити більш ефективні армії.

"Первинною реакцією на анексію Криму Росією має бути стримування всіх спроб Путіна атакувати будь-яку країну НАТО", - йдеться в статті. Видання радить розмістити запаси зброї в східноєвропейських країнах і проводити регулярні великі навчання, щоб військові акліматизувалися до умов Східної Європи.

Східні члени НАТО стверджують, що організація має право запровадити безполітну зону над сходом України, посилаючись на 5-й розділ свого статуту.

"Альянс вважав за краще цього не робити, почасти через ризик військової конфронтації з Москвою", - пише газета. І все ж видання радить блокові адаптуватися: створити резервні сили з 5 тис. осіб під прямим командуванням НАТО, розробити нову тактику протидії російським кібератакам, а також "нерегулярним військам у формі без розпізнавальних знаків". "Міністерству оборони слід знову брати на роботу співробітників зі знанням російської мови й аналітиків", - йдеться в статті.

"Погляд The Guardian на санкції проти Росії" викладено в однойменній статті The Guardian. Не факт, що нові санкції США та ЄС спонукають Москву змінити її курс стосовно України, але вони напевно погіршать взаємну неприязнь Росії та західних країн, пише газета. "Будемо сподіватися, що ті, хто ухвалював рішення про санкції, зробили це проти волі і з рішучістю відродити відносини з Росією за кожної сприятливої нагоди", - пише видання, пояснюючи, що є небезпека нової холодної війни.

"Українська криза виникла не на порожньому місці. Вона почалася після довгого періоду, коли взаємна довіра Москви і західних столиць слабшала", - йдеться в статті.

Це означає, що Заходу потрібно проявляти жорсткість, поки Росія не змінить свою політику або президент Путін не розлучиться з владою? "Це був би найгірший з можливих курсів. Ми могли б навіть вплутатися в "гарячу війну", - пише газета.

Що стосується президента Путіна, то його рейтинг у Росії рекордно високий, а при владі він залишиться, як мінімум, ще на 4 роки. Українська армія, здається, бере гору над сепаратистами. "У такому випадку перед Путіним стоїть важкий вибір: чи продовжувати військову підтримку, можливо, навіть ввести в Україну російські війська. Чесно кажучи, ми не знаємо, як вплинуть на ймовірність цього рішення санкції - підвищать її чи знизять".

І все ж холодна війна навчила нас: стриманість більш імовірна, коли відкривається альтернативний шлях. Газета сподівається, що переговори в Мінську або "переговори по неофіційних каналах, про які ми поки що не знаємо" дозволять і Заходу, і Сходу відійти від небезпечної межі.

"Захід повинен приготуватися до того, що поранений Путін стане ще агресивнішим" - застерігає в заголовку The Washington Post.

"Поєднання економічних збитків від санкцій і потенційного розгрому заколотників українськими військами можуть стати загрозою для влади Путіна над Кремлем", - вважає видання. Путін розпалив настрої націоналістів своєю пропагандою, і тепер йому, можливо, буде нелегко пояснити крах заколотників. Економічні санкції матимуть ефект не відразу, але Путін вже опинився в делікатному становищі у відносинах з російським середнім класом і приватними підприємцями.

Як зреагує Путін? Українські офіційні особи, а також деякі з їхніх західних колег побоюються, що лідер, загнаний у кут, перейде в безрозсудну атаку. Вони радять запропонувати Путіну дорогу до відступу.

Газета вважає: "Ініціативи варто спробувати, але факт той, що Путін найпевніше піде на ескалацію, а не відступить. Україні і Заходу слід готуватися до більш енергійного і відкритого російського військового втручання". Газета радить Заходу підтримати українську армію і збільшити економічну допомогу уряду в Києві.

"Захід також не має цуратися дестабілізації путінського режиму. Цей кремлівський правитель, що колись вважався партнером, переродився на небезпечного розбійника, що загрожує стабільності і миру Європи", - так завершується стаття.

Переклад InoPressa

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат