Для закарпатських студентів написали аудіо-книгу

admin 31.01.2013 18:47 СОЦІО

Вчений із Закарпаття Хома Олексик видав аудіо-книгу (наразі — єдину в Україні) власного курсу лекцій «Основи теорії права і держави». Завдяки цьому студенти мають змогу навчатися у будь-який зручний для них час і у будь-якому місці, будь-то дорога чи прогулянка. Достатньо, до прикладу мати з собою плеєр або ж слухати записи вдома на комп’ютері.

Про це повідомляє Zaholovok.com.ua

Конспект лекцій автор видав і окремою книгою, і, відповідно, CD-диском. Крім того, новаторський характер цього навчального посібника полягає і у тому, що студент отримав одразу декілька можливостей користуватися навчальним матеріалом. Найперше — у звичному режимі: книгою. Водночас до книги доданий диск, на якому у звичних файлах формату «Word»   міститься запис поокремо кожної лекції. Але цим інновація не вичерпується. Студент отримує ще й запис в режимі аудіофайлу кожної окремої лекції, яку може прослуховувати в будь-якому місці за допомогою широкодоступних сьогодні технічних пристроїв (переписати на флешку, перенести на свій ноутбук і т.п.).

            Автор посібника і аудіокниги — кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри теорії та історії держави і права, адміністративного та конституційного права ЗакДУ, заслужений працівник освіти України Хома Олексик.

    Курси лекцій у мультимедійних форматах для студентів, які читає проф. Х.М. Олексик – не виняток, а виключне правило. Окремі з них мають унікальну форму подачі навчального матеріалу і сприймаються з великим інтересом.

    Державна служба інтелектуальної власності України, за поданням Закарпатського державного університету, зареєструвала авторське право на навчальний посібник проф. Х.М. Олексика «Основи теорії права і держави: конспект аудіо лекцій» та видала університету і автору відповідне авторське свідоцтво.    

Слід відзначити, що аналогічний навчальний посібник «Теориягосударства и права в вопросах и ответах. Аудиокника» опублікував відомий на теренах СНД і Європи теоретик права, завідувач кафедри теорії держави і права юридичного факультету Московського державного університету М. М. Марченко — автор десятків монографій та підручників з питань теорії держави і права, у тому числі 4-томного академічного підручника «Теория государства и права».

      Інших аналогів навчальних посібників подібного типу у цій галузі невідомо.

При цьому слід наголосити, що аудіо-файли навчального посібника М.М. Марченка озвучені в студії професійним диктором. Натомість проф. Хома Олексик Х.М. особисто начитав свої лекції в «домашніх» умовах, але з врахуванням дидактичних особливостей, що позитивно сприяє сприйняттю слухачами озвученого навчального матеріалу   (з акцентами, невеликими повторами тощо). Вихід аудіо-книги став можливим за сприяння Інституту інформаційних технологій Закарпатського державного університету (директор – проф. О.М.Ващук).

Зараз проф. Х.М. Олексик продовжує працювати над удосконаленням і підготовкою другого випуску, в якому будуть враховані можливі зауваження та пропозиції з метою покращення   цього навчального посібника. Поряд з цим він вирішує і питання про те, щоб як самі тексти лекцій, так і озвучені у форматі аудіофайли текстів лекцій стали доступними для зацікавлених через мережу Інтернет практично у будь-якій точці планети. І стверджує, що тільки пошуки нових методів та методик із застосуванням сучасних технічних засобів – єдина можливість розв’язання тих завдань в освітній і науковій сфері, які в умовах глобальної конкуренції сучасне життя ставить перед вітчизняною освітою і наукою, що визначає   наше місце в світовій спільноті.

            Загалом, пошук та впровадження інноваційних засобів, методів та методик удосконалення навчального та виховного процесу, наукової роботи   з метою піднесення якості та ефективності освітньої діяльності, підготовки   кваліфікованих кадрів для потреб народного господарства в умовах жорсткої глобальної конкуренції в сучасному світі - один з визначальних напрямів діяльності вищих навчальних закладів України, у тому числі й Закарпатського державного університету. Питання цієї проблематики - предмет неперервних дискусій освітньої і наукової громадськості, вузівських, регіональних, державних і міжнародних науково-практичних конференцій. При підтримці Міністерства освіти і науки України ціла серія таких конференція проведена і на базі ЗакДУ.

За їх результатами підготовлено ряд пропозицій та рекомендацій   щодо використання нових ідей, вітчизняного та зарубіжного організаційного та методичного досвіду у цій сфері. Над їх втіленням активно працює і професорсько-викладацький склад ЗакДУ. Важливу роль у цьому відіграє Інститут інформаційних технологій (керівник проф. О.М. Ващук), за сприянням якого розроблено ряд сучасних посібників та навчально-методичних комплексів з використанням як сучасних методик, так і технічних засобів. Типовим прикладом служить   підготовлений і опублікований проф. Олексиком Х.М. навчальний посібник «Основи теорії права і держави: конспект аудіолекцій».

 

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат