Найвизначніші події Закарпаття—2012

Людмила Федоришина 28.12.2012 17:24 ПОДІЇ

Підсумки року.

СІЧЕНЬ
14 січня ужгородський «мажор» стріляв у кафе. Як з’ясувалося, «ковбоєм» виявився працівник одного з відділів міськради та син ужгородського банкіра.

ЛЮТИЙ
У центрі Ужгорода на вул. Уральській серед білого дня п’яний молодик через побутове непорозуміння вбив власника кафе «Pit stop» на очах у його сім’ї. Вдаривши чоловіка пляшкою, той втратив рівновагу і впав, вдарившись головою об лід. Нетверезий молодик працював у одному комітеті при Ужгородській міській раді.
У Мукачеві 45-річний батько спалив себе через 5 днів після зникнення 5-річного сина-інваліда. Згодом обгоріле і закопане у землю тіло хлопчика знайшли в лісі. Як з’ясувалося, вбив хлопчика батько, який, усвідомивши, що накоїв, підпалив себе.

БЕРЕЗЕНЬ
У ДТП за участі доньки тодішнього директора «Закарпаттяобленерго» Василя Ковача загинув водій мотоцикла. За попередньою версією, водій авто не пропустила мотоцикліста, який рухався головною дорогою, через що і сталася ДТП. Справа набула чималого розголосу. Відтак її передали до Генпрокуратури. Офіційної версії, хто винен у ДТП, досі не оприлюднено.

КВІТЕНЬ
ДТП за участі помічника прокурора Виноградівського району. Співробітник прокуратури на автомобілі «Peugeot 407» зіткнувся з Ауді-80. Водій і пасажир Ауді померли на місці. У працівника прокуратури під час госпіталізації взяли кров на вміст алкоголю, результат показав легкий ступінь сп’яніння.

ТРАВЕНЬ
В Ужгороді замінували суд, і цього разу це не злий жарт, а реальність. Правоохоронці спільно з МНСниками виявили саморобний вибуховий пристрій еквівалентом 200 г тротилу з вкрученим електродетонатором та мікросхемою. За фактом замаху на терористичний акт порушено кримінальну справу.
Податкова оприлюднила скільки в області мільйонерів. Виявилося 15 — найбільша кількість за останні чотири роки.

ЧЕРВЕНЬ
На хабарі попався декан економічного факультету УжНУ. УБОЗівці затримали його під час одержання хабара у 1200 доларів. Після цього затримання до органів міліції почали масово надходити заяви від студентів про факти хабарництва деканом, однак справу було порушено лише за першим.
Ще один резонансний факт одержання хабара стався наприкінці червня, щоправда, сума у цій справі значно вища. Підприємець за безперешкодне митне оформлення вантажівок заплатив начальникові відділу Чопської митниці 17 800 доларів. Прокуратура порушила кримінальну справу стосовно обох фігурантів справи.

ЛИПЕНЬ
4-місний легкомоторний літак вилетів з аеропорту «Ужгород», а через годину зв’язок із ним пропав. На його борту перебували три прикордонники. Розбитий літак знайшли на Великоберезнянщині. Усі, хто був у ньому, загинули.
З даху 9-поверхівки стрибнув 10-річний хлопчик. У трагедії спочатку звинувачували мати, згодом батька, який вже проходив по справі, порушеній у 2008 році — розбещення неповнолітніх. В ході огляду тіла хлопчика судмедекспертиза встановила, що напередодні він був згвалтований...
Саме у липні словацька поліція виявила 600-метровий тунель, через який контрабандисти переправляли товар у Словаччину. На українському боці тунель брав початок із приватної садиби поблизу з кордоном. Асоціювали цю садибу з власністю одного бізнесмена, власника готельного комплексу «Круїз».  

СЕРПЕНЬ
Епопея з будівництвом в області 360 міні-ГЕС завершилася вироком суду не на користь депутатів, які підтримали це рішення на сесії обласної ради. Закарпатський окружний адміністративний суд ухвалив рішення на користь громадських активістів, які виступили проти будівництва міні-гідроелектростанцій.
В Ужгороді продовжується «дерибан». Черговим підтвердженням став скандальний продаж за копійки архітектурної споруди місцевого значення — «Корони». При тому, що ця споруда могла коштувати 35 млн. грн., її продали за 8 млн. грн.

ВЕРЕСЕНЬ
Скандал, пов’язаний із формою закарпатських правоохоронців. Журналісти запримітили, що на шевронах міліціонерів замість традиційного символу краю — бурого ведмедя вишиті товстопузі тваринки, яких ЗМІ охрестили «вагітними мавпами». Носити сорочки з такими товстопузиками було офіційно заборонено.

ЖОВТЕНЬ
Сергій Ратушняк презентував проект першого в Закарпатті аквапарку та роботи, які вже вдалося зробити на об’єкті. Також бізнесмен під час заходу запевнив, що влітку 2013-го запрацює вже перша черга масштабного проекту.

ЛИСТОПАД
Головного міліціонера області поміняли. УМВС України в Закарпатській області очолив колишній начальник Василь Варцаба.
Під 16-поверхівкою в Ужгороді знайшли бездиханне тіло сина екс-губернатора Закарпаття Івана Різака. Спочатку правоохоронці порушили справу щодо доведення до самогубства хлопця, а згодом перекваліфікували на умисне вбивство та інсценування самогубства. Батько наполягав на ексгумації тіла сина, остаточних висновків, що стало причиною смерті, поки невідомо.
В УжНУ обрали нового ректора, якого згодом затвердило і Міністерство освіти. Боротьба за крісло ректора точилася між Ф. Ващуком та В. Смоланкою. Перший став ректором.

ГРУДЕНЬ
1 грудня вночі прокуророві Мукачева Русланові Біловару спалили дорогезне авто, вартість якого коливається залежно від комплектації від 70 до 100 тис. доларів.

P. S. Відпускаючи 2012-й, не забудьте прихопити з собою все хороше, щире і вічне, залишаючи в минулому негатив, злість, образи та сльози. З Новим роком!
P. P. S. Під час підготовки огляду були використані матеріали з сайтів tsn.ua, 24tv.ua та річної підшивки «РІО».

Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат