Спеціалісти з Києва, Тернополя та Ужгорода з’ясують вияв ментальності в казках

Наталія Каралкіна 14.08.2012 13:39 ПОДІЇ

Семінар психологів та дитячих письменників покаже можливості співпраці людей, які займаються дитячим вихованням і навчанням. Думками з приводу впливу казок на дитячу свідомість поділяться відомі психотерапевти, філологи з Києва, Тернополя та викладачі УжНУ. Загалом буде задіяно близько 30 людей. Захід розрахований на три години і складатиметься з двох умовних частин — теоретичної та дискусійної. Розпочнеться о 13.00 у приміщенні Закарпатської організації спілки письменників України.

Ініціатори заходу психологи, які вже тривалий час займаються організацією навчальних тренінгів подібного типу. Наталія Братасюк, психолог, голова Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів, розповідає, що казка спрямована на несвідому частину дитячої психіки. Вона є своєрідним навчанням, стимулом до подолання життєвих труднощів. Архетип — збірний образ, енергетично та емоційно забарвлений. Дитячі страхи також значною мірою залежать від архетипу.

На Закарпатті є чимало письменників, які творять для дітей: Галина Малик, Василь Шкіря, Олександр Гаврош, Дмитро Кешеля, Христина Керита, Петро Ходанич. Лідія Повх, письменниця, член національної спілки письменників України, переконана, що виховати і соціалізувати дитину без казки неможливо, казкові архетипи значною мірою відображаються у реальному житті. Порівнюючи слов’янську та німецьку казку, письменника пройшла до висновку, що народні творіння слов’ян більш обережні та уважніші до дитячої психіки.  

Олена Кузьма, консультант в методі Позитивної психотерапії, заступник голови Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів, каже, що наразі вони працюють з вихованцями санаторію “Малятко”, допомагають дітям завдяки арт- та казкотерапії.

Спеціалісти наголошують і на виховній ролі казок. Значною мірою у народних творіннях виявляється ментальність. Серед практичних порад сучасним батькам вміння прислухатися до дитячих бажань, вибирати казки з урахуванням вікових особливостей.



Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат