Вартість проекту будівництва моста через   Тису становитиме понад 10,6 млн. євро

admin 04.06.2013 16:24 ПОДІЇ

У вівторок, 4 червня, керівники краю зустрілись з румунською делегацією. Повіт Марамуреш представили, зокрема, його префект Антон Рохян, директор департаменту зовнішніх зв’язків мерії м. Сігет Дан Праля, консул Генерального Консульства Румунії в Чернівцях Корнеліу Чоботару. Від Закарпаття гостей вітали голова обласної адміністрації Олександр Ледида, його заступник Михайло Попович, перший заступник голови облради Володимир Закурений, керівник Тячівського району Іван Бринзяник та Рахівського – Дмитро Андріюк, начальники обласних управлінь.

Найдовший європейський кордон Закарпаття має саме з Румунією – 203, 9 км. Тому ефективне налагодження українсько-румунських зв’язків, у першу чергу, залежить від розбудови мережі пунктів пропуску між державами, переконаний керівник Закарпаття Олександр Ледида:
  – Мова йде, зокрема, про відновлення роботи КПП у наших селах Тересва, Ділове та Хижа, у двох перших - поновлення залізничного сполучення, в останньому – пішохідного. Це цілком відповідає цілям Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011-2015 роки, і, безумовно, активізує життя прикордонних регіонів обох держав.
  Префект повіту Марамуреш Антон Рохян зосередив увагу на актуальності виконання давньої домовленості – зведення транспортного мосту через р. Тиса, який з’єднуватиме румунське м. Сігет та закарпатське с. Біла Церква, на Рахівщині. Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу ,,Біла Церква-Сігет” підписали ще у 1997-му, оскільки це значно зменшило б навантаження на основний діючий пункт пропуску ,,Дякове-Халмеу” і дало б можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії, які з кожним роком стають все більш популярними.
  –   Лише в місто Сігет виходять транскордонні магістралі повіту Марамуреш Румунії. Нами вже підготовлено попередні проект будівництва мосту через   Тису. Його орієнтовна вартість, за підрахунками наших фахівців, складе більше 10,6 млн. євро – фінансування має бути спільним, - розповів префект повіту Марамуреш Антон Рохян.
  Ситуація ускладнюється тим, що пункт пропуску ,,Біла Церква-Сігет” не включений до Державної цільової програми ,,Облаштування та реконструкція державного кордону” на період до 2015 року. Відтак, регіональна влада обох регіонів звертатиметься з листами щодо порушеного питання у МЗС обох країн, адже рішення щодо розбудови прикордонної інфраструктури приймаються на державному рівні.
  Також Олександр Ледида запропонував створити робочу групу, куди ввійдуть представники Закарпатської області та повіту Марамуреш, для більш детального опрацювання проекту будівництва пункту пропуску «Біла Церква - Сігет».  
  Також під час зустрічі обговорили питання розвитку бізнесових стосунків та обміну досвіду між підприємцями обох регіонів.
Довідково: Прямі іноземні інвестиції з Румунії в область складають майже 2 млн. дол. США – левова частка грошей вкладена у переробну промисловість та текстильне виробництво. Серед найбільших успішних українсько-румунських підприємств слід відмітити: ТОВ „Кромо Піемо Україна” (легка промисловість), ТОВ „Зарах Моден Україна” (легка промисловість). ТОВ “Рубікінінг Україна ” (легка промисловість), ТОВ „ Сімекс У.А.” (торгівля), ТОВ „В.Г.С.М.” (деревообробна промисловість). Зовнішньоторговельний оборот з Румунією за перший квартал 2013-го період склав 8,5 млн. дол. США.

Прес-центр ОДА

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат